Nieuws

Winterklaar maken van je sloep: een stap-voor-stap handleiding

Het winterklaar maken van je sloep is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat je vaartuig in optimale staat blijft gedurende de koude maanden. In dit artikel bieden we je een uitgebreide handleiding om je sloep goed voor te bereiden op de winter, met tips en adviezen van Brinks Watersport in Nijkerk.

1. Reiniging van de sloep

Stap 1: Exterieur wassen Begin met het grondig wassen van de buitenkant van de sloep. Verwijder algen, zeepokken en ander vuil. Dit voorkomt schade aan de lak en het onderwaterschip.

Stap 2: Interieur schoonmaken Maak ook het interieur van je sloep schoon. Verwijder alle persoonlijke spullen, kussens en uitrusting die vocht kunnen vasthouden en schimmel kunnen veroorzaken.

Johan poetsen werkplaats van Brinks Watersport

Hier ziet u Johan een boot in de werkplaats poetsen!

2. Motoronderhoud

Stap 1: Motor spoelen Spoel de motor met zoet water om zout en vuil te verwijderen. Dit helpt corrosie en opbouw in de koelsystemen te voorkomen.

Stap 2: Olie en filters vervangen Vervang de olie en alle filters. Schone olie is essentieel om de motor soepel te laten lopen en slijtage tijdens de stiltijd te minimaliseren. Zo is uw motor winterklaar

3. Bescherming tegen vorst

Stap 1: Afvoeren van water Zorg ervoor dat alle water uit de sloep is verwijderd, inclusief de bilge, watertanks en leidingen, om bevriezing en schade te voorkomen.

Stap 2: Antivries toevoegen Voeg antivries toe aan systemen die niet volledig kunnen worden leeggedraind. Gebruik een niet-giftige antivries voor systemen die met het milieu in contact kunnen komen.

4. Elektrische systemen en accu’s

Stap 1: Accu’s loskoppelen Koppel de accu’s los en bewaar ze op een droge, vorstvrije plaats. Laad ze gedurende de winter regelmatig op om de levensduur te verlengen.

Stap 2: Elektrische systemen controleren Controleer alle elektrische verbindingen op corrosie of slijtage en herstel waar nodig. Dit geldt vooral voor boten zoals de Maxima 37 Cruiser, Maxima 720 Retro, Maxima 730 Tender, Oud Huijzer 740 Tender, Nuva M9 Open, Topcraft 605 Tender en andere modellen met meerdere elektrische systemen aan boord

5. Afdekken en stalling

Stap 1: Sloep afdekken Gebruik een ademende afdekhoes om de sloep te beschermen tegen vuil en weersinvloeden. Zorg ervoor dat de hoes goed past en beveiligd is tegen harde wind.

Stap 2: Sloep stallen Indien mogelijk, stal je sloep in een overdekte en afgesloten ruimte. Brinks Watersport biedt winterstalling aan die je sloep beschermt tegen de elementen.