Nieuws

Vaarbewijs halen: Waarom wel en waarom niet.

Vaarbewijs Brinks Watersport artikelen

Vaarbewijs Regels: Wat Je Moet Weten voor een Veilige Dag op het Water

Met lekker weer een dagje op het water of genieten van een bootvakantie? Dan is het handig te weten wat de regels op het water zijn. En of een vaarbewijs halen noodzakelijk is. Er zijn namelijk verschillende vaarbewijzen voor verschillende boten en gebieden. Wanneer heb je nu wel of niet een vaarbewijs nodig? We vertellen je er alles over!

Varen Zonder Vaarbewijs

Je kunt varen zonder vaarbewijs op een boot met een maximale snelheid van 20 kilometer per uur en/of met een lengte van maximaal 15 meter. Overschrijdt de boot één van deze richtlijnen, dan moet je examen doen voordat je als schipper het water op mag. Het wordt echter niet aangeraden om zonder vaarbewijs het water op te gaan, zelfs niet als het officieel wel mag, omdat er veel vaarregels zijn waar je je aan moet houden.

Wanneer is een Vaarbewijs halen Verplicht?

Een vaarbewijs is verplicht als je boot aan één of meerdere van onderstaande punten voldoet:

  • Je sloep, zeil- of motorboot is langer dan 15 meter.
  • Je boot kan sneller dan 20 kilometer per uur varen.
  • Schepen die bedrijfsmatig worden gebruikt.

De minimale leeftijd om een boot te besturen waarvoor een vaarbewijs nodig is, ligt op 18 jaar. Het is wel mogelijk om al eerder examen te doen, maar je vaarbewijs gaat pas in op je achttiende verjaardag.

Verschillen Tussen Klein Vaarbewijs en Groot Pleziervaarbewijs

Klein Vaarbewijs halen

Het Klein Vaarbewijs is verplicht voor het gebruik van waterscooters, jetski’s of motorboten die harder dan 20 kilometer per uur gaan. Ook is het verplicht voor pleziervaartuigen die 15 meter tot 25 meter lang zijn. Slaag je voor het Klein Vaarbewijs, dan krijg je ook meteen het Internationaal Vaarbewijs (ICC) voor dit soort vaartuigen toegekend.

Groot Pleziervaartbewijs halen

Het Groot Pleziervaartbewijs is vereist voor schippers van boten vanaf 25 meter en voor boten die meer dan 12 betalende passagiers vervoeren. Om het Groot Pleziervaartbewijs te krijgen, moet je ook in het bezit zijn van het Klein Vaarbewijs.

Overzicht Vaarbewijzen

Soort VaarbewijsSoort VoertuigAfmeting BootSnelheidLeeftijd
Geen VaarbewijsZeilboot, roeiboot, waterfiets, kanoTot 7 meterAlle snelhedenAlle leeftijden
MotorbootTot 7 meterMaximaal 13 km per uurVanaf 12 jaar
Zeilboot7 tot 15 meterAlle snelhedenVanaf 16 jaar
PleziervaartuigTot 15 meterMinder dan 20 km per uurVanaf 18 jaar
Klein VaarbewijsPleziervaartuig of snelle motorboot15 tot 25 meterMeer dan 20 km per uurVanaf 18 jaar
Groot PleziervaartbewijsPleziervaartuig of andere boten25 tot 40 meterAlle snelhedenVanaf 18 jaar

Wil Jij Je Vaarbewijs Halen?

Ga naar de website van de Vaarbewijs Academy en ontdek welke cursussen en trainingen er zijn. Volg bijvoorbeeld een cursus Vaarbewijs 1 of 2, of oefenexamens voor Klein Vaarbewijs 1, 2 of Basiscertificaat Marifonie.

Wat Betekenen Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2?

  • Vaarbewijs 1 geeft toegang tot rivieren, kanalen en meren.
  • Vaarbewijs 2 breidt deze toegang uit naar alle open- en binnenwateren, zoals het IJsselmeer en de Waddenzee.

Hoe kan ik mijn vaarbewijs halen?

In Nederland is geen verplicht praktijkexamen nodig om je vaarbewijs te behalen, in tegenstelling tot andere Europese landen. Leren voor het vaarbewijsexamen kan door het volgen van een cursus of door zelf te studeren met een cursusboek en online examentraining. Het examen wordt afgenomen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR).

Medische Eisen voor Vaarbewijs

Een gezondheidsverklaring is vereist om als bootbestuurder goedgekeurd te worden. Als je op één van de medische aandoeningen ‘ja’ invult, moet je een schriftelijke verklaring van een arts meesturen voor goedkeuring. Een medisch adviseur van het CBR beoordeelt vervolgens of de medische aandoening een beperking vormt voor je functioneren als schipper.

Varen Zonder Vaarbewijs: Boetes en Verzekeringen

Vaar je met een boot waarvoor een vaarbewijs nodig is maar heb je er geen, dan kun je flinke boetes krijgen. Daarnaast keert de verzekeringsmaatschappij niet uit bij een ongeval zonder geldig vaarbewijs. Boetes kunnen oplopen tot €1000, en de waterpolitie controleert streng op alcoholgebruik en vaarbewijzen.

Vaarbewijs halen voor in het Buitenland

Bij varen in het buitenland moet je een internationaal vaarbewijs (ICC) bij je hebben. Dit krijg je automatisch bij het behalen van het Klein of Groot Pleziervaartbewijs. Elk Europees land heeft eigen regels, dus zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en je ICC op zak hebt.

Conclusie

Voor een veilige en plezierige ervaring op het water is het belangrijk om te weten wanneer je een vaarbewijs nodig hebt en welke regels er gelden. Bij Brinks Watersport helpen we je graag op weg met het juiste advies en de beste uitrusting. Wil je ook goed verzekerd en veilig het water op? Vraag dan vandaag nog onze bootverzekering aan.

bron