Antifouling

Antifouling
Elke sloep en tender die in het water ligt krijgt te maken met aangroei van (micro) organismen. Denk hierbij aan aangroei van mosselen, algen en wieren. En ligt een zijde van de boot meer in de zon, dan ga je het verschil in aangroei zeker merken. Daarom is het raadzaam om de aangroei regelmatig met een borstel te verwijderen. Het is hiernaast ook belangrijk om antifouling aan te brengen op het onderwaterschip. Antifouling voorkomt aangroei van de genoemde organismen en dus ook verlies van snelheid en een verhoogd brandstofgebruik. Maar niet minder  belangrijk voorkomt antifouling ook verdere aantasting van het onderwaterschip zoals osmose bij polyester sloepen en tenders. Dit heeft vervolgens weer invloed op een verminderde levensduur en de waarde van het schip.  Antifouling is een soort verf waar aangroei werende middelen aan zijn toegevoegd. Zo heb je koper en biocide  houdende antifoulings.

Er zijn twee soorten antifoulings.

Harde antifouling
Dit type bestaat uit een onderwaterverf die  na contact met water langzaam de biociden loslaat. Na verloop van tijd zijn deze  opgelost of uitgewerkt en blijft alleen de verflaag over. Bij elke keer aanbrengen komt er dus een nieuwe verflaag overheen die er na verloop van jaren weer afgeschuurd zal moeten worden.

Harde antifouling is met name geschikt voor snelle schepen (harder dan 45 km)of boten die vaak op de trailer staan.

Zachte antifouling
Dit is een zelfslijpende onderwaterverf die  elke keer een dun laagje afslijpt. Na verloop van tijd is de antifouling dus verdwenen en zal opnieuw moeten worden aangebracht. Het voordeel is dat er geen dikke verflagen op je romp komen maar je moet wel de antifouling elk jaar opnieuw aanbrengen. Zachte of zelfslijpende antifouling wordt meestal aangebracht op langzaam varende schepen.

Hoe vaak moet je antifouling vervangen
Is een nieuwe laag wel nodig? Bekijk na afloop van het vaarseizoen of het nodig is om een nieuwe laag antifouling aan te  brengen. Heb je weinig aangroei, dan kan de oude laag misschien nog een jaar mee en is het goed reinigen van het onderschip voor de winterstalling voldoende. Als de antifoulinglaag er nog goed uit ziet, is het niet nodig er een nieuwe laag op te smeren.

Wij gebruiken bij Brinks Watersport een zelf slijpende aangroei werende onderwaterverf op basis van gemodificeerde harsen. Het bevat geen koper en koperverbindingen. Door het zelf slijpende karakter blijft het onderwaterschip mooi glad. Ook is deze biocidevrije oplossing geschikt voor het overschilderen van bestaande antifoulings.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.